Separatory – co warto o nich wiedzieć?

INFOMIASTO FORUM ROZMÓW Separatory – co warto o nich wiedzieć?

  • This topic is empty.
  • Autor
    Wpisy
  • InfoMiasto

    Wśród urządzeń produkcyjnych, powszechnie stosowanych w wielu branżach, jednymi z najciekawszych i jednocześnie najprzydatniejszych, są separatory. Dzięki nim można szybko i, co ważne, dokładnie oczyścić surowiec z zanieczyszczeń lub, mówiąc ogólnie, substancji niepożądanych.
     
    1. Jak działają przesiewacze?
    2. Separatory – popularne rodzaje
     
    Profesjonalne separatory służą do oddzielania produktu w postaci sypkiej, ciekłej lub gazowej, od zanieczyszczeń różnego rodzaju. W wielu z nich wykorzystywane są sita do przesiewaczy, dzięki którym możliwe jest precyzyjne oczyszczenie produktu bazowego.
     
    Jak działają przesiewacze?
     
    Profesjonalne przesiewacze, wykorzystywane w procesach przemysłowych, to urządzenia, które w zależności od potrzeb, mogą być bezpiecznie stosowane do produkcji artykułów spożywczych. Wiele z nich jest wykonanych z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, dlatego są używane na każdym etapie procesu produkcyjnego, np. do oddzielania resztek sera od serwatki, oczyszczania oleju palmowego lub soków – z resztek owoców. Przesiewacze z https://piomarsc.com/ znajdują zastosowanie również do oczyszczania piasku lub krzemionki, a więc materiałów wykorzystywanych m.in. w branży budowlanej i kosmetycznej.
     
    Zadaniem separatorów jest oddzielenie produktu od zanieczyszczeń i innych substancji niepożądanych. Do tego procesu wykorzystywane są sita do przesiewaczy o różnorodnej budowie i średnicy oczek. To dzięki nim możliwe jest przeprowadzenie skutecznego, szybkiego i dokładnego oczyszczenia produktu.
     
    Separatory – popularne rodzaje
     
    Separatory dzieli się na kilka grup, z których każda obejmuje urządzenia służące do oczyszczania substancji w określonym stanie skupienia lub w konkretny sposób. Wśród powszechnie wykorzystywanych rodzajów przesiewaczy znajdują się separatory:
     
    • kaskadowe, charakteryzujące się możliwością zwiększenia wydajności bez konieczności zwiększania średnicy ramy urządzenia,
    • standardowe, wibracyjne, których można używać zarówno w aplikacjach mokrych, czyli do filtrowania, jak i suchych;
    • odcinające, dzięki którym można oczyścić dużą porcję produktu z substancji obcych, występujących w produkcie w niewielkiej ilości,
    • filtrujące, wykorzystywane m.in. do produkcji sera – niektóre z separatorów filtrujących zostały stworzone specjalnie do tych celów;
    • ciśnieniowe – używane na szeroką skalę przy załadunku i rozładunku materiałów sypkich lub ciekłych, np. do cystern lub wagonów,
    • odpylające, służące do usuwania z produktu kurzu i innych drobnych pyłów.

    Urządzenia działające

Odpowiedz na: Separatory – co warto o nich wiedzieć?
Twoje dane: